Een café

Over ons
mijn eigen restaurant

Hoi, mijn naam is Delia en sinds twee jaar ben ik trotse eigenaar van mijn eigen restaurant, gespecialiseerd in de mediterrane keuken. Al sinds mijn vroege jaren houd ik van koken. Het begon met het helpen van mijn moeder tijdens het koken van het avondeten tot het maken van mijn eigen recepten. Na de middelbare school ben ik gelijk mijn passie gevolgd en heb ik de koksopleiding gevolgd. Na veel jaren gewerkt in verschillende keukens besloot ik twee jaar geleden mijn eigen restaurant te openen. Hier is iedereen welkom voor een heerlijke mediterrane hap. Van dinsdag tot en met zondag ben ik vanaf twaalf uur open.

Zoeken
Archief
Tags

Een café

29 oktober 2016
 Categorieën: Restaurants, Blog


Velen van ons zijn weleens in een café geweest. Het is over het algemeen een plaats waar men gezellig samenkomt, om onder het genot van een kopje koffie, thee, drank, bier, wijn of frisdrank. De cafés bestaan al heel lang. Ze ontstonden in de 17 eeuw als koffiehuizen. Dat was de periode dat de koffie in opmars was. Van het woord koffie is het Franse woord ervoor in de plaats gekomen namelijk café. Er ontstond een grote variëteit aan cafés. Ook de kroegen, waar hoofdzakelijk bier werd gedronken, werden toentertijd cafés genoemd. Er ontstonden steeds meer benamingen voor koffiehuizen, die men nu ook nog wel gebruikt. Denk maar eens aan het bruin café, het eetcafé, de cocktailbar en het grand café.

Gezelligheid

Cafés vormen een verzamelplaats voor gezelligheid. Stamgasten ontmoeten elkaar aan de bar om gezellig bij te kletsen onder het genot van een drankje en soms een hapje. Ook worden cafés gebruikt om een avondje uit te gaan. Voor de vaste bezoeker is het hun stamcafé. Persoonlijke aanbeveling: als je een kroeg in Maastricht zoekt: Café van Bommel. Ontzettend gezellig en authentiek daar!

Inrichting van een café

Het is vaak moeilijk om zelf een café te kopen. Daarom wordt er voor een café en inventaris vaak een lening afgesloten bij een grote brouwerij. Als zekerheid heeft hierbij de brouwerij het pandrecht op de inventaris en heeft de uitbater van het café de verplichting dat hij zijn bier en frisdranken van de brouwerij afneemt. Een gezellig café zal een mooie bar hebben waar de stamgasten gezellig aan kunnen zitten. Ongeveer 1 op de 6 cafés zijn van de brouwerij. Het is voor café eigenaren moeilijk om onder de verplichting van de drankafname uit te komen.  Een café moet een gezellige ontmoetingsplaats zijn. Daarom is de inrichting erg belangrijk en het zou ideaal zijn als er een huiselijke sfeer is. Een goed voorbeeld van een gezellig interieur en een huiselijke sfeer kan je vinden op de site van Cafe van Bommel. Ook zal er een tap aanwezig zijn en is de ruimte groot genoeg dan is een biljarttafel een welkome toevoeging. In veel cafés zijn de gokautomaten verdwenen. De inrichting is sterk afhankelijk van de klandizie die de café-eigenaar wilt trekken. Wil hij graag jongeren ontvangen dan zal hij modern ingericht zijn. Wanneer hij een wat ouder publiek wilt trekken dan zal hij zijn café als een gezellige huiskamer inrichten. Ook de muziek die hij draait zal op zijn publiek afgestemd zijn. Je moet als café eigenaar vaak lage dagen maken om je brood goed te kunnen verdienen. Het zal min of meer een roeping moeten zijn omdat het hard werk is en lange dagen maken. Ook moet je tegen het vele roddelen kunnen wat de bezoekende klanten zeker doen.